Toimitusjohtajan katsaus 8.1.2024

Suomi ajautui taantumaan vuoden 2023 aikana. Suomen Pankki ennusti 19.12.2023, että talouskehitys jatkuu heikkona vuonna 2024 ja talous alkaa elpyä vasta loppuvuonna. Bruttokansantuote supistuu ennusteen mukaan n. -0,2% vuonna 2024 ja kasvaa vasta vuonna 2025 n. +1,5%.

Rakennussektorin, ja sitä tukevan rakennustuoteteollisuuden, tilanne huolestuttaa. Tilastokeskuksen (23.11.2023) mukaan rakennuslupien määrä laski heinä-syyskuussa 2023 -39%:ia ja rakennusyritysten konkurssit kasvoivat korkeimmilleen kymmeneen vuoteen. Suomen talouden yleinen kasvu vaatii, että myös rakentaminen alkaa myös kasvamaan.

Elinkeinoelämän Keskusliitto julkaisi viimeisimmän suhdannekyselyn 27.12.2023 ja sen viesti oli pitkästä aikaa positiivisempi, ja vielä kaikilla päätoimialoilla, myös rakentamisessa. Korkotason ennustetaan myös laskevan kuluvan vuoden aikana. Kasvun aika siintänee jo tulevaisuudessa, mutta vielä emme toki tiedä milloin tämä talouden kasvu alkaa.

Pakkausala on siinä mielessä mielenkiintoisessa asemassa, että ko. toimialan yritykset ehkä näkevät suhdanteiden käännöksen teollisuuden eturintamassa, koska suomalaisen teollisuuden lopputuotteet eivät yksinkertaisesti lähde maailmalle ilman ko. pakkauksia. Osittain tätä positiivista trendiä voi jo nyt nähdä eräillä toimialoilla, esim. kartonkiteollisuudessa. Kone- ja laitevalmistussektorin uusien tilausten kasvun alkua on syytä seurata tarkasti. Tuotannollista työtä on vielä, mutta tilauskertymä on saatava pian kasvuun.

Uskomme vahvasti tulevaisuuteen ja teimme vuoden 2023 aikana yritysoston Siltakylässä, Kotkan talousalueella. Jo nyt voi todeta, että ko. integraatioprosessi on onnistunut hyvin. Investointiohjelmamme on vielä käynnissä ko. yksikössä, mutta liiketoimintamme on jo vuoden 2024 aikana laajenemassa. Vuonna 2024 tarkastelemme aktiivisesti kasvumahdollisuuksia niin kotimaassa kuin vientimarkkinoilla koko yrityksen tasolla.

Strategiamme ydin on, että kanssamme on helppo tehdä yhteistyötä. Meillä on jatkossakin laaja lavojen ja puupakkausten (ml. vaneripakkaukset) tuotevalikoima sekä myös muut asiakkaidemme vaatimat pakkausmateriaalit (esim. lavakaulukset, levyt, pahvit ja muovit). Tuemme asiakkaita myös tarjoamalla palveluita (esim. varastointi ja pakkaaminen). Taloudellinen taantuma on usein myös asiakkaillemme hyvä hetki tarkastella pakkausasioita ja miettiä, josko uusi yhteistyökumppani voi tuoda jotain uutta lisäarvoa.

Panostimme merkittävästi viime vuonna hiilijalanjälkilaskentaan. Olemmekin hyvin tyytyväisiä, että meillä on isoja, vaativia asiakkaita, jotka kirittävät meitä myös vastuullisuuden saralla.

Tässä yhteydessä haluamme vielä toivottaa asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille oikein menestyksekästä vuotta 2024!